Pavelló de la República
(Barcelona | La Clota - Barcelonès)

Barcelona - Pavelló de la República. Foto de la portada d'un llibre antic

EstilRacionalisme - Moviment Modern
AutorJosep Lluís Sert, Luís Lacasa
Situació Jorge Manrique, 9
Quan es va remodelar tot aquest sector, amb l'organització dels Jocs Olímpics, l'any 1992, es va decidir construir una rèplica exacta del Pavelló de la República que va representar la República Espanyola a l’Exposició Internacional de París de 1937. Dissenyat per Josep Lluís Sert i Luís Lacasa seguint els postulats del racionalisme arquitectònic, es va fer amb una estructura metàl·lica prefabricada i un tancament amb panells, tot plegat alçat sobre uns pilars que deixaven oberta la planta baixa. Al seu interior es va exposar el famós Guernica, de Pîcasso, una reproducció del qual, de dimensions idèntiques, es pot veure al pati de l'edifici nou.

En la rèplica, feta pels arquitectes Miquel Espinet, Antoni Ubach i Juan Miguel Hernández León, es van fer servir fins i tot els mateixos materials que a l'edifici original. L'únic element diferencial és l'ascensor, a banda del soterrani, on hi ha dipositat un important arxiu amb fons d'època republicana i del moviment antifranquista, integrat a la Biblioteca del Pavelló de la República que, des de 1996, allotja el nou edifici.