Cases dels Militars (Passatge tinent Costa)
(Barcelona | El Guinardó - Barcelonès)

Barcelona - Passatge Tinent Costa

Barcelona - Passatge Tinent Costa (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorEnric de Babot i Frayse
Situació Entre els carrers Marquesa de Caldes i Mascaró
Acollint-se a la llei de Cases Barates, destinada a promoure la construcció d'habitatges a preus accessibles, la Cooperativa Militar va emprendre la construcció de diversos grups de cases unifamiliars adossades, el primer dels quals es va inaugurar, l'any 1922, prop de l'Hospital de Sant Pau. Aquest altre grup, projectat pel mateix arquitecte, es va fer pocs anys després, l'any 1927. Originalment eren 42 habitatges, però molts d'ells han desaparegut. Tanmateix, es conserva íntegre el conjunt de les 22 cases que conformen el passatge tinent Costa, dedicat al militar i promotor valencià Vicent Costa Blasco (1888 - 1938), un dels passatges més interessants de Barcelona, del qual es pot dir que ens ha arribat pràcticament inalterat. Són cases de tipologia senzilla, de planta baixa i pis, capçades amb testers triangulars i ornamentades amb detalls de ceràmica.