Església de Nostra Senyora de Montserrat
(Barcelona | El Guinardó - Barcelonès)

Barcelona - Església de Nostra Senyora de Montserrat

Barcelona - Església de Nostra Senyora de Montserrat (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Església de Nostra Senyora de Montserrat. Projecte original d'Enric Sagnier. Postal antiga

AutorPere Benavent de Barberà / Proj.origina: Enric Sagnier Villavecchia
Situació Avda. Mare de Déu de Montserrat, 144
La construcció d'aquesta església parroquial ha estat força accidentada. L'arquitecte Enric Sagnier la va concebre com un temple neogòtic, amb un campanar coronat per una fina agulla (veieu-ho a la postal adjunta). La primera pedra es va posar l'any 1920, però de seguida es va haver d'interrompre perquè es va trobar, al subsol, una mina d'aigua. Anys després es van reprendre les obres, però l'esclat de la Guerra, l'any 1936, les va aturar de nou.

Va ser acabada la Guerra quan l'arquitecte Pere Benavent de Barberà va continuar l'obra, aprofitant el que estava construït, però va reformular completament el projecte original, situant el campanar a l'altre costat, i proposant un disseny funcional de maó vist d'una gran simplicitat, sense cap relació formal amb la part edificada. El resultat final és un edifici de dos trams sense relació entre ells, encaixats de forma barroera. El salva l'estructura metàl·lica que corona el campanar, col·locada uns anys més tard.

Text: Albert Esteves