Nen de la Rutlla
(Barcelona | El Guinardó - Barcelonès)

Barcelona - El Nen de la Rutlla

Barcelona - El Nen de la Rutlla (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorJoaquim Ros Bofarull
Situació Plaça del Nen de la Rutlla
És una escultura senzilla, però que ha gaudit des de sempre d'una gran popularitat, fins a acabar donant nom a la plaça, abans denominada Puig i Alfonso, i fins i tot ha esdevingut un dels símbols del barri del Guinardó. Va ser instal·lada l'any 1961, després d'haver estat la guanyadora d'un concurs convocat per l'Ajuntament, presidit aleshores per l'alcalde Josep Maria de Porcioles.

Feta en bronze, representa un nen, amb pantaló curt, corrent amb un cèrcol o rutlla, un joc infantil -conegut també com a joc de la rodanxa- d'origen molt antic, però que va deixar de practicar-se cap als anys quaranta del segle passat. És una figura de volums nítids, mancada de detalls, però alhora molt expressiva. En paraules de Miquel M. Badal, aquesta simplicitat que no minva la sensació de moviment, dona coherència formal a una escultura que com que no (...) mostra els trets diferencials del model i renuncia a tota mena d’expressió anatòmica, esdevé més genèrica o anònima.

El seu autor, Joaquim Ros i Bofarull (Barcelona, 1906-1991) es pot considerar com un dels darrers exponents del Noucentisme, en la seva revifada posterior a la Guerra. Part de les escultures de la façana del Naixement, de la Sagrada Família, són obra seva.