Can Planàs (Centre Cívic Guinardó)
(Barcelona | El Guinardó - Barcelonès)

Barcelona - Can Planàs (Centre Cívic Guinardó)

Barcelona - Can Planàs (Centre Cívic Guinardó) (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Avinguda Mare de Déu de Montserrat, 134
Antiga masia coneguda amb el nom de Can Planàs (i abans Can Melis o Can Mèlic). Va ser adquirida, cap a l'any 1870, per Claudi Planàs i Armet, que finalment es va acabar instal·lant a Can Mascaró, situada una mica més amunt. Cap als anys trenta del segle XX s'hi va fer un canòdrom i també una piscina esportiva. Aquestes instal·lacions van ser després de la Guerra el camp d'esports del Frente de Juventudes. Avui és el camp d'esports on juga el F.C. Martinenc. Expropiada la finca per l'Ajuntament, l'any 1978, la casa va acabar esdevenint el primer centre cívic de Barcelona.

La casa, construïda cap al tombant del segle XIX, consta de planta baixa, pis i golfes, amb teulada a quatre aigües. A banda i banda s'hi van afegir sengles cossos més baixos, amb terrat, a manera de porxos moderns, que han desfigurat molt el conjunt. L'interior també va resultar molt alterat i es va perdre l'enteixinat del sostre, els vitralls i l'escala modernista.