Portada de l'església de Santa Marta
(Barcelona | Hospital de Sant Pau - Barcelonès)

Barcelona - Portada de Santa Marta (Hospital de Sant Pau)

Barcelona - Portada de Santa Marta (Hospital de Sant Pau) (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Antiga església de Santa Marta

Barcelona - Antiga església de Santa Marta (Foto: Narcís Cuyàs -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1908)

Barcelona - Antiga església de Santa Marta (Foto: Anònim -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, inicis segle XX)

AutorCarles Grau
Situació Interior de l'Hospital de Sant Pau
L'il·lustre ciutadà Pere Desvilar va fundar el 1308 l'hospital de l'Almoina, o de santa Marta, per als pobres, els viatgers i els pelegrins. Temps més tard, el 1401, aquest hospital va participar en la fusió de diversos centres semblants que va donar lloc al gran hospital de la Santa Creu antic. La primera església, gòtica, de santa Marta del desaparegut carrer del mateix nom, enderrocada el 1715, es va refer -com l'hospital- a la també desapareguda Riera de Sant Joan, cantonada amb el carrer de l'Avellana, prop de l'actual carrer de la Tapineria. Va ser construïda l'any 1735 en un solar propietat de la família Sentmenat, que va ser compensada obrint una tribuna que els permetia sentir missa sense sortir de casa. Era un temple de nau única, d'estil barroc, de l'arquitecte i escultor Carles Grau, amb diverses obres rellevants a Barcelona.

Amb l'obertura de la Via Laietana, a inicis del segle XX, va anar a terra, però l'Ajuntament va voler preservar la portalada, la qual va ser desmuntada pedra a pedra i reconstruïda a la façana lateral de l'edifici del convent que s'estava construint a l'Hospital de Sant Pau, integrada amb encert per Pere Domènech Roura. Per atzar i a batzegades, Santa Marta viatja de la Santa Creu medieval a la Santa Creu i Sant Pau moderns.

Peñarroja, Jordi: Edificis viatgers de Barcelona. Llibres de l'Índex, 2007