Barri de Montbau
(Barcelona | Montbau - Barcelonès)

Barcelona - Barri de Montbau. Pla d'ordenació, 2ª fase

Barcelona - Barri de Montbau. Primera fase

Barcelona - Barri de Montbau. Primera fase (Foto: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya)

Barcelona - Barri de Montbau. Primera i segona fase

Barcelona - Barri de Montbau. Primera i segona fase (Foto: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya)

Barcelona - Barri de Montbau (Foto: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya)

EstilRacionalisme - Moviment Modern
AutorXavier Subías, Pedro López Iñigo, Guillermo Giráldez / Manuel Baldrich, Antoni Bonet Castellana, Josep Soteras
Situació Entre la Ronda de Dalt i el carrer Vayreda
El barri de Montbau està situat a la falda de Collserola, limitat a banda i banda per l’Hospital Vall d’Hebron i les Llars Mundet. Es va dissenyar de nova planta l'any 1958 en els terrenys de l'antiga finca de Can Batet. L'alcalde de l'època, Josep M. de Porcioles, va voler que fos projectat amb criteris urbanístics moderns, de fet inèdits a la Barcelona de l'època, amb l'objectiu de configurar un espai urbà obert i funcional, contràriament als barris massificats que s'havien promogut als suburbis de la ciutat. Està dividit en dos grans àmbits, separats pel parc de Montbau, construïts en dues fases. La primera, entre 1958 i 1961, va ser projectada pels arquitectes Xavier Subías, Pedro López Íñigo i Guillermo Giráldez. La planificació es va fer seguint els criteris sorgits del Congrés Internacional d’Arquitectura Moderna, liderat per Le Corbusier, a qui s'havia demanat que projectés l'església del barri, oferta que va declinar atesa la seva avançada edat. Es tractava de construir blocs de gran alçada en intervals extensament espaiats. Es van alçar un total de 1.260 habitatges.

Segons consta en la memòria del Pla Parcial d'Ordenació del nucli d'habitatges Montbau el plantejament seguia les següents premisses:
1- Aconseguir un nucli d'habitatges amb unitat i personalitat pròpia, perfectament diferenciat de la resta de la ciutat.
2 - Aconseguir una organització i diferenciació de funcions cíviques dins d'aquella unitat.
3 - Establiment d'amplis espais verds i utilització dels mateixos per aconseguir el pintoresquisme del nucli.
4 - Utilització dels edificis de caràcter públic com a punts focals de la composició.
5 - Diferenciació de les circulacions rodades i de vianants.

La segona fase, situada al cantó de llevant, va ser aprovada l'any 1962 i enllestida sis anys després, projectada pels arquitectes Manuel Baldrich, Antoni Bonet Castellana i Josep Soteras, amb un estil semblant, però abandonant la linealitat i construint els blocs en forma de ela, generant places públiques. En aquesta fase es va doblar la densitat i es va voler accentuar l'eix horitzontal de la urbanització, unint per mitjà d'aquest eix els dos nuclis d'habitatges de primera i segona fase, físicament separats pel torrent.

L'any 1965 es va iniciar un tercer nucli a la part nord -les casetes Blanques- segons projecte de l'arquitecte Joan Bosch.