Ermita de Sant Cebrià i Santa Justina
(Barcelona | Montbau - Barcelonès)

Barcelona - Ermita de Sant Cebrià i Santa Justina

Barcelona - Ermita de Sant Cebrià i Santa Justina (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Ermita de Sant Cebrià i Santa Justina (Foto: Rossend Flaquer -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1917)

Barcelona - Ermita de Sant Cebrià i Santa Justina (Foto: Frederic Bordas -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1896)

Situació Camí Sant Cebrià. Parc Natural de Collserola
Ermita situada enmig del bosc, a la falda de Collserola. D'origen medieval (probablement dels segles XII o XIII), originalment estava orientada en sentit invers a l'actual. De fet, encara es pot veure l'antiga porta, ara tapiada, a la façana orientada a la muntanya. L'aspecte actual de l'ermita respon a aquesta reforma, efectuada l'any 1764. A la fi d'aquell segle es trobava en estat ruïnós i va haver de ser refeta al segle XIX. Amb la desamortització va passar a mans del marquès d'Alfarràs.

És una església de reduïdes dimensions, de planta rectangular, coberta amb volta de canó i teulada a dues aigües. La façana principal, actualment arrebossada i pintada, està oberta amb un portal rectangular de llinda monolítica, motllurada, i un ull de bou. Està coronada amb una senzilla espadanya. Conserva un notable retaule barroc, tot i que les imatges no són les originals. Adossada a l'església hi ha la caseta de l'ermità.