Despatx i Fàbrica Sallarès Deu (Companyia d'Aigües) (Sabadell - Centre Històric - Vallès Occidental)

Fàbrica Sallarès Deu (seu social de la Companyia d'Aigües de Sabadell)

Fàbrica Sallarès Deu (seu social de la Companyia d'Aigües de Sabadell) (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2006)

Fàbrica Sallarès Deu, al capvespre

Fàbrica Sallarès Deu, al capvespre (Foto: 2005)

TipusEdifici administratiu o institucional
AutorEduard Maria Balcells i Buigas
Situació Carrer de la Concepció, 20
La fàbrica tèxtil de la família Sallarès Deu és actualment la seu de la Companyia d'Aigües de Sabadell, i s'hi troba, a més, el Museu de l'Aigüa.

Va ser projectat l'any 1912, però no es construí fins dos anys més tard, com una nau fabril de planta baixa i primer pis. Posteriorment, el creixement de l'empresa dugué a l'adquisició de les dues finques veïnes del carrer de la Concepció.

La primera ampliació i remodelació de l'edifici es va dur a terme per Josep Salvador, entre els anys 1946 i 1948.

En la primera reforma (1946) es construeixen els soterranis i una nova nau al costat de la que ja hi havia, que passa a ser magatzem. La coberta en forma de dent de serra, que dóna una i·luminació natural zenital, està construïda amb jàsseres de gelosia reblades i tot sustentat per esvelts pilars formats amb perfils de ferro. En aquesta nau hi havia els ordidors i les contínues de doblar.

En la segona reforma (1948) s’amplià el soterrani i s’aixecà una nova planta pis sobre el cos original, destinada a les cosidores.

La façana està composta a partir de set mòduls seriats de composició vertical i de la repetició de les grans obertures. Les línies corbes de les jàsseres i de les reixes de ferro forjat donen també unitat al conjunt.