Església de Sant Jeroni de Montbau
(Barcelona | Montbau - Barcelonès)

Barcelona - Església de Sant Jeroni de Montbau (Foto: Tot Montbau)

EstilRacionalisme - Moviment Modern
AutorPau Monguió Abella, Francesc Vayreda i Bofill
Situació Plaça Mossèn Ferran Palau, 3
La parròquia del nou barri de Montbau va ser creada l'any 1964, encara sense església parroquial, la primera pedra de la qual (extreta de les runes de l'antic monestir jerònim de la Vall d'Hebron) es va col·locar el 6 de novembre de 1966. Les obres es van allargar molts anys i el nou temple no va poder ser beneït fins a l'any 1975.

El projecte va ser atorgat, per concurs, l'any 1963 a l'equip format pels arquitectes Pau Monguió Abella i Francesc Vayreda, després que Le Corbusier hagués refusat l'oferiment, atesa la seva avançada edat. Consisteix en dos edificis independents, la parròquia i l'església, unificats exteriorment mitjançant una marquesina abocada a una gran plaça dura. L'església, feta amb formigó i coberta amb voltes d'arcs molt rebaixats, té exteriorment una fesomia de búnquer. L'interior, en canvi, és molt diàfan, amb les estructures metàl·liques vistes i els murs decorats amb pintures murals.