Orfenat Ribas
(Barcelona | Sant Genís dels Agudells - Barcelonès)

Barcelona - Orfenat Ribas (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Orfenat Ribas. Façana posterior

Barcelona - Orfenat Ribas. Façana posterior (Foto: Albert Esteves, 2021)

Masia desapareguda de Can Besora

Masia desapareguda de Can Besora (Foto: Eduard Marí -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, c.1927)

AutorEnric Sagnier Villavecchia
Situació Pg. de la Vall d'Hebron, 93-101
Els germans Rossend, Frederic i Lluís Ribas Regordosa, membres d'una família d'industrials tèxtils amb fàbrica a Rubí -on van fundar una escola-, van constituir el Patronat Ribas que, entre altres coses, va promoure la creació d'un orfenat per a fills d'obrers. A tal efecte es va adquirir la finca de Can Besora*, a la Vall d'Hebron i es va convocar un concurs per a l'edifici que, finalment, es va encarregar a Enric Sagnier Villaavecchia, l'arquitecte més prestigiós i prolífic de l'època. La construcció es va dur a terme entre 1920 i 1930, any en què es va inaugurar.

L'edifici està constituït per quatre pavellons disposats simètricament, amb l'església al seu centre. L'estètica combina elements extrets de l'arquitectura popular barroca, com els coronaments dels cossos transversals, amb altres neobarrocs, molt evidents en l'ornamentació en terracota de les obertures i en la façana de l'església. Tot plegat molt alineat al corrent noucentista al qual Sagnier s'havia incorporat col·lateralment, un cop abandonat el modernisme, tot mantenint sempre un biaix entre historicista i eclèctic, molt personal. Era un edifici conceptualment molt avançat, amb sales molt àmplies i lluminoses, laboratori, cinema i una moderna infermeria.

Va funcionar com a orfenat fins a començament dels setanta. Adquirit per l'Ajuntament, actualment és el centre d'ensenyament IES Vall d'Hebron. L'antiga capella ha estat transformada en biblioteca.

*La finca de Can Besora comptava amb dues heretats, amb les seves respectives masies. Una d'elles, que lluïa tres finestrals gòtics, es va conservar fins als anys vuitanta.