Als Nous Catalans. Júlia
(Barcelona | Verdum - Barcelonès)

Barcelona - Monument als Nous Catalans

Barcelona - Monument als Nous Catalans (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorSergi Aguilar
Situació Via Júlia. Davant de la plaça Francesc Layret
L'expressió nous catalans va ser encunyada per l'escriptor Paco Candel per definir aquells immigrants que van arribar a Catalunya a partir dels anys seixanta i que hi van arrelar. Tot el districte de Nou Barris va sorgir d'aquell immens allau de persones, la major part d'elles procedents del sud d'Espanya, que van triar Barcelona com a destí.

En homenatge a ells es va erigir, l'any 1986, aquest monument, obra de l'artista Sergi Aguilar (Barcelona, 1946). Consisteix en una estructura molt lleugera d'acer, formada per un plafó vertical rectangular damunt del qual se'n situa un altre lleugerament corbat, amb dos elements angulars, situats com si fossin tirants, que fan l'efecte de sostenir-los. Molta gent hi ha volgut veure una "R", al·lusiva al barri veí de Roquetes.

Als peus de l'escultura, tot formant part de l'obra, hi ha una llarga planxa del mateix material on s'han gravat uns versos de Salvador Espriu: Fes que siguin segurs els ponts del diàleg i mira de comprendre i estimar les raons i les parles diverses dels teus fills.