Escullera
(Barcelona | Prosperitat - Barcelonès)

Barcelona - Escullera. Forma 3

Barcelona - Escullera. Forma 3 (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorJaume Plensa Suñé
Situació Conflent en front de la Via Júlia
Conjunt de tres obres dissenyades per Jaume Plensa (Barcelona, 1955) l'any 1988, situades al seu emplaçament actual l'any 1999. Es diu Escullera perquè la intenció inicial era fer una base amb grans pedres amuntegades i una làmina d'aigua, com si es tractés d'una escullera marina, damunt de les quals se situarien les tres obres de ferro colat encarregades a Plensa, que representarien una família. Finalment, han quedat col·locades en tres llocs propers, a diferent nivell, del tot descontextualitzades.

Les tres peces, de tipologia informalista, estan fetes amb ferro colat i tenen característiques semblants. Són una amalgama de formes amb predomini dels volums esfèrics, amb un color i textura que recorda els excrements. La imatge antropomòrfica es fa molt evident en la forma 1, que representa un home, no tant en les altres.

El 2022 es va escometre la rehabilitació i reunió del conjunt, ajuntant-les en forma de cercle. No s'han traslladat al lloc on es preveia inicialment situar-les -al Verdum-, sinó que s'han quedat al barri de la Prosperitat, on igualment acompliran el propòsit de monumentalitzar la perifèria, tal com volia Oriol Bohigas, impulsor de la idea.