Habitatges Renfe
(Barcelona | Prosperitat - Barcelonès)

Barcelona - Habitatges Renfe (Foto: Albert Esteves, 2021)

EstilRacionalisme - Moviment Modern
AutorJoan Antoni Ballesteros, Joan Carles Cardenal, Francisco de la Guardia
Situació Av. Meridiana, 495 / Av. Río de Janeiro, 118
Conjunt d'edificis ubicats a la confluència de les avingudes Meridiana i Rio de Janeiro, construïts entre 1964 i 1971. Era un solar propietat de RENFE, que va promoure l'edificació de blocs d'habitatges, en règim de cooperativa, destinats als empleats de la companyia. Es va encarregar el projecte als arquitectes Ballesteros, Cardenal i La Guardia, tot i que només van acabar dirigint l'execució dels dos edificis situats a la cruïlla. La resta del projecte va ser dirigida per altres arquitectes que van fer variacions respecte al projecte original.

El més destacable del conjunt són els blocs concebuts en planta de i grega, amb els braços idèntics, i un accés únic des de l'eix central. Aquesta configuració permet eliminar els patis interiors i afavoreix la il·luminació exterior de tots els habitatges.