Torre Favència
(Barcelona | Verdum - Barcelonès)

Barcelona - Torre Favència

Barcelona - Torre Favència (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorAntoni Rosselló Til
Situació Via Júlia / Via Favència
Quan es va fer la reforma de la Via Júlia, es va pensar a situar, al seu extrem nord, on enllaça amb la Via Favència, una escultura que fos alhora una columna de llum. Es va encarregar del projecte Antoni Rosselló Til (Barcelona, 1948-2020) que anys després dissenyaria també les torres lluminoses del Passeig Marítim. Va ser inaugurada l'estiu de 1986.

Es tracta d'una columna cilíndrica situada sobre un pedestal esglaonat de formigó, amb un fust de vidre que s'il·lumina de nit, amb un embolcall poligonal d'acer corten a la base un coronament del mateix material que contribueix a atorgar-li el seu aspecte de xemeneia. Alguns, tanmateix, hi han volgut veure la forma d'una xeringa, fins al punt de posar-li el malnom de monument al ionqui.