Casa Ponsà - Arxiu Històric de Sabadell
(Sabadell | Centre històric - Vallès Occidental)

Arxiu Històric de Sabadell (Casa Ponsà)

Arxiu Històric de Sabadell (Casa Ponsà) (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2006)

AutorGabriel Borrell Cardona
Situació Indústria, 32
La Casa Ponsà és la seu de l'Arxiu Històric de Sabadell. En destaquen els plafons de rajola d'una de les façanes.
És obra de l'arquitecte Gabriel Borrell, construïda el 1891 com a residència d'un acabalat propietari, industrial i banquer, Francesc de Paula Ponsà i Cantí. L'edifici té tres plantes, golfes i soterrani.

La façana principal s'articula amb un cos central més baix, flanquejat per dos laterals, més alts, a manera de torres quadrangulars, cobertes a quatre vessants i amb un apreciable voladís. A l'interior, destaquen els sostres enteixinats d'algunes estances i algunes pintures, al·lusives a les virtuts.