Habitatges de l'Obra Sindical del Hogar
(Barcelona | Roquetes - Barcelonès)

Habitatges de l’Obra Sindical del Hogar

Habitatges de l’Obra Sindical del Hogar (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Entre els carrers d'Artesania, Simancas i Via Favència
Promoció de 1.464 habitatges econòmics duta a terme entre 1954 i 1955 per l’Obra Sindical del Hogar dividida entre els actuals barris de les Roquetes i de Verdum. Són blocs de pisos de quatre o cinc plantes, de dimensió reduïda (entre 35 i 50 m²). La major part de destinataris van ser barraquistes de la Barceloneta, Can Tunis o el Besòs. El carrer central del polígon va desaparèixer en construir-se la Ronda Dalt, que ha separat el polígon en dos àmbits de dos barris diferenciats. Un any després, el mateix sindicat va construir edificacions idèntiques al barri de la Trinitat Nova.

En general, es pot dir que eren edificis construïts a gran velocitat, amb materials de baixa qualitat -com el ciment aluminós- i infraestructures molt deficitàries. Ja al segle XXI, la Generalitat va emprendre un procés de rehabilitació que va suposar una important millora tant dels habitatges com de l'entorn.