Monument a la República
(Barcelona | La Guineueta - Barcelonès)

Barcelona - Escultura La República

Barcelona - Escultura La República (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorAlbert Viaplana, Helio Piñón / Josep Viladomat (figura), Joan Pie (medalló)
Situació Plaça de la República
L'any 1990, els arquitectes Albert Viaplana i Helio Piñón van dissenyar un monument que integrés l'escultura de la República, de Josep Viladomat, i el medalló en honor a Pi i Margall, de Joan Pié, que havien format part de l'obelisc del Cinc d'Oros, inaugurat l'any 1936 i retirat el 1939 per les autoritats franquistes.

El monument està situat en una rotonda, a l'actual plaça de la República (abans plaça Llucmajor), a la confluència dels barris de la Guineueta i Porta. Consta d'una estructura d'acer corten, en forma de malla inclinada, amb un braç al damunt que fa de suport de l'escultura de Viladomat. I al costat, una esvelta asta punxeguda en forma d'escala, de fort contingut simbòlic.