Vapor Buxeda Vell - Museu de la Indústria Tèxtil Llanera
(Sabadell | Centre històric - Vallès Occidental)

Sabadell - Vapor Buxeda Vell (Foto: Albert Esteves, 2021)

Sabadell - Vapor Buxeda Vell (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2006)

Sabadell - Vapor Buxeda Vell, Cartell in situ

Situació Cervantes, 68
El Vapor Buxeda Vell (també anomenat Vapor Buxeda o Can Buxeda Vell) es va construir entre els anys 1852 i 1854, per iniciativa dels germans Miquel i Domènec Buxeda. El vapor s'utilitzà des d'un primer moment per a la fabricació de teixits de llana i cotó i dels filats d'estam i de llana. Simbolitza la primera fase en el procés de mecanització: els industrials modestos llogaren parts de la nau i la força motriu al primer propietari. Quan l'economia els ho va permetre, van establir fàbriques pròpies. El vapor Buxeda Vell va ser el primer establiment industrial de la ciutat que el 1879 va tenir enllumenat elèctric autoproduït per la seva màquina de vapor.

Arquitectònicament, el vapor respon a la tipologia habitual d'aquesta fase primerenca, una gran nau, que utilitza el ferro colat com a material per als seus elements sustentadors, i parets de maó vist, amb una xemeneia de secció circular.

Del Vapor Buxeda Vell se'n conserva la sala de màquines (on hi ha la màquina de vapor semifixa Wolf, del 1908) i la sala de calderes. Actualment, el Vapor Buxeda Vell és la seu del Museu de la Indústria Tèxtil Llanera.