Ca n'Amell Gran
(Barcelona | La Guineueta - Barcelonès)

Barcelona - Mural davant de Ca n'Amell Gran

Barcelona - Mural davant de Ca n'Amell Gran (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Ca n'Amell Gran, en vermell (Arxiu Municipal del Districte de Nou Barris)

Situació Carrer Marie Curie, 21
Ca n'Amell Gran era una antiga masia, molt popular pel fet de posseir una premsa de vi on els pagesos portaven la seva collita de raïm. Els seus terrenys ocupaven una gran extensió. Se la va conèixer també com Can Gaig, pel cognom dels masovers. Era propietat dels comtes de Vilafranquesa, que van recuperar-la judicialment dos segles després d'haver-la venut a la família Amell. L'any 1874 va ser adquirida per Ramon Payerols qui, sis anys després va vendre l'heretat a l'Hospital de la Santa Creu. Durant molts anys se l'anomenava, erròniament, amb el nom de Ca n'Ensenya, però en realitat aquesta era una altra masia -també denominada Ca n'Amell Xic- enderrocada fa molts anys.

L'edifici que ens ha pervingut, molt transformat, es correspon amb una reconstrucció efectuada cap a la dècada dels setanta del segle XIX. Des de 1996 és propietat de l'Ajuntament de Barcelona, el qual va dur a terme una rehabilitació de l'edifici per transformar-lo en casal de joves i seu d'entitats del barri.

Una part de l'antic edifici, que havia servit de quadra de l'Hospital, als anys seixanta va ser convertida en església parroquial, dedicada a sant Rafael.