Església de Sant Rafael, de l'Institut Mental
(Barcelona | La Guineueta - Barcelonès)

Barcelona - Església de l'Hospital Mental, abans de la restauració (Foto: Katherine Marcillo, 2014)

Barcelona - Església de Sant Rafael, de l'Hospital Mental. Fotografia antiga

AutorJosep Oriol Bernadet
Situació Marie Curie, 23 / Alsàcia
Al costat de l'edifici principal de l’Institut Mental de la Santa Creu es va construir la capella, dirigida per un prior que s'encarregava de l'assistència religiosa dels malalts. Va ser finançada en bona part per Antònia Bacigalupi, esposa del doctor Pi i Molist, promotor de l'Hospital.

El seu disseny estava inclòs en els plànols generals de l'Hospital, projectats per Josep Oriol Bernadet l'any 1859. Tanmateix, no es té constància de quan es van iniciar les obres, però el més probable és fos construïda entre 1885 i 1894, i que la direcció de l'obra anés a càrrec d'Elies Rogent. En aquesta darrera data es va col·locar una làpida commemorativa en honor a Antònia Bacigalupi.

És un edifici bàsicament neoromànic, força diferent, per tant, de la resta de construccions de l'Hospital. Consta de tres naus, la central de majors dimensions que les laterals. La façana principal és semicircular, un detall ben singular en aquest tipus de construccions, i està precedida d'un atri porticat. A la part posterior hi ha els dos campanars de torre, oberts als quatre vents amb finestres semicirculars. Els elements ornamentals ens remeten al romànic català, amb lesenes i arcuacions de tipus llombard.

L'any 2016, l'Ajuntament i l'Arquebisbat van decidir emprendre la seva rehabilitació per traslladar-hi la parròquia de Sant Rafael, situada, des dels anys seixanta, en un edifici molt modest ubicat a pocs metres, annex a l'antiga masia de Ca n'Amell Gran.