Aqüeducte del Baix Vallès
(Barcelona | Torre Baró - Ciutat Meridiana - Vallbona - Barcelonès)

Barcelona - Aqüeducte del Baix Vallès

Barcelona - Aqüeducte del Baix Vallès (Foto: Albert Esteves, 2021)

TipusPonts i aqüeductes
Situació Rasos de Peguera
L'aqüeducte del Vallès, a vegades denominat també "de Ciutat Meridiana", es correspon amb una infraestructura construïda l'any 1861, destinada a conduir l'aigua des del Vallès fins a Barcelona, mitjançant una canalització que tenia una llargària d'uns 18 km i una capacitat de 1.700 metres cúbics diaris. Va ser promoguda per la companyia Aguas del Bajo Vallés, impulsada pel banquer Manuel Girona i els seus germans, pels propietaris Josep Rosich i Miquel Sauqué i pel contractista Andreu Marí, que posseïa drets sobre les aigües de les rieres de Ripoll i de Caldes. L'any 1881 l'empresa va ser venuda a la Compagnie des Eaux de Barcelone i posteriorment a la Societat General d'Aigües de Barcelona, que la va mantenir en funcionament fins als anys cinquanta del segle XX.

Als barris de Ciutat Meridiana i Torre Baró s'han conservat diversos aqüeductes, tots ells d'idèntiques característiques formals: estructura de paredat de pedra irregular i perfils de maó vist als arcs i a les pilastres. Els arcs poden ser de mig punt o d'arc rebaixat. Es poden veure a les següents adreces:
- Carrer Castelldefels, 55
- Carrer Llerona, 38