Casa dels Caragols
(L'Hospitalet de Llobregat | La Torrassa - Barcelonès)

L'Hospitalet de Llobregat - Casa dels Caragols (Foto: Anna Corcoll, 2021)

L'Hospitalet de Llobregat - Casa dels Caragols (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorRamon Puig Gairalt (atrib.) / Marià Tomàs Barba (signa els plànols)
Situació Llobregat, 127 - 141B
Casa unifamiliar construïda l'any 1911, originàriament envoltada de jardí, el qual va ser, deu anys després, urbanitzat amb un conjunt de cases de reduïdes dimensions que li van fer perdre el seu caràcter de xalet. Va ser promoguda per Miquel Ribera Ros, com la Casa dels Caragols de Barcelona, de 1895.

És un edifici de planta baixa, pis i terrat. L'empremta modernista es deixa sentir, sobretot, en la barana del terrat. Aquesta presenta un seguit de falses pilastres, disposades a manera de merlets, lligats amb trams d'obra i altres amb barana de forja, bombada. L'estètica del conjunt ve marcada pel contrast cromàtic de l'arrebossat i pels detalls de ceràmica vidriada. El nom prové dels relleus en forma de caragol situats a sota de les pilastres del coronament.

Tot i que els plànols estan signats per Marià Tomàs, és probable que el veritable autor fos Ramon Puig Gairalt, que encara no tenia el títol d'arquitecte (l'obtindria un any després).