Plaça Espanyola
(L'Hospitalet de Llobregat | La Torrassa - Barcelonès)

L'Hospitalet - Cases a la plaça Espanyola (Foto: Albert Esteves, 2021)

L'Hospitalet - Casa a la plaça Espanyola

L'Hospitalet - Casa a la plaça Espanyola (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Plaça Espanyola
L'any 1902, l'Ajuntament de l'Hospitalet, empès per la creixent demanda d'habitatge i la pressió dels terratinents que volien urbanitzar les seves terres, va acceptar el projecte presentat per Climent Mas i els germans Manuel i Pere Romaní, per urbanitzar l'actual barri de la Torrassa, fins llavors ocupat per camps de conreu. En aquesta planificació ja es preveia la creació d'aquesta plaça, que es pot considerar la plaça Major del barri de la Torrassa, més encara després de la construcció de l'església dels Desemparats en un els seus extrems. Té forma trapezoidal i està envoltada d'edificis construïts en diferents èpoques. Entre ells destaca la casa Baiges, d'estil racionalista, i l'edifici Art Déco del carrer Montseny. Al centre de la plaça hi ha una font modernista, de l'any 1905.

L'any 2011, aprofitant l'enderrocament d'un edifici que donava a la plaça, es va decidir incorporar el solar a l'espai públic. La intervenció, projectada per Noemí Martínez García, ha consistit en l'adequació del nou espai com a parc infantil i en la solució de les mitgeres que quedaven al descobert. Un banc perimetral de formigó serveix com a fonament per incrustar-hi uns perfils d'acer que atenuen l'efecte frontó de les mitgeres, les quals han estat aplacades amb un acabat del tipus "envà pluvial" que s'integra de manera natural en els edificis preexistents.