Carrer Progrés
(L'Hospitalet de Llobregat | Collblanc - Barcelonès)

L'Hospitalet de Llobregat - Carrer Progrés, 90 (Foto: Albert Esteves, 2021)

L'Hospitalet de Llobregat - Carrer Progrés, cantonada París

L'Hospitalet de Llobregat - Carrer Progrés, cantonada París (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Carrer Progrés
El carrer Progrés és l'eix de comunicació més important dels barris de la Torrassa i de Collblanc, els quals enllaça en línia recta des de la plaça Espanyola fins a la del Mercat de Collblanc. A banda de la monumental casa modernista del núm. 70, que tractem individualment, hi ha diversos edificis que tenen interès, no tant per la seva qualitat arquitectònica, sinó com a mostra de la tipologia constructiva i estètica que caracteritzava les primeres cases que es van edificar al barri. Ja no en queden gaires i és probable que acabin desapareixent, per això volem adjuntar les fotografies d'algunes d'elles.

Text de Xavier Sánchez Prades:

El nom de carrer Progrés ja s'havia emprat en un altre carrer de la ciutat, al barri del centre, que posteriorment va canviar la seva denominació per anomenar-se de Rossend Arús.

L'any 1902 es va donar el nom de carrer Progrés al tram que discorria cap a muntanya des del Camp de la Llum fins la carretera de Collblanc. Durant la República va ser conegut com a l'Avinguda 14 d'abril, tornant a canviar el seu nom definitiu al finalitzar la Guerra Civil.

L'edifici corresponent al número 90 es va fer construir l'any 1925 per Antonio Carré Vila, el meu besavi, i els plànols estan signats per l'arquitecte municipal de l'època, Ramón Puig Gairalt, que va signar molts projectes a la nostra ciutat. En la planta baixa va estar situada la fusteria del meu avi i pare, en front del col·legi Pompeya. També va estar situada durant molts anys la petita rellotgeria-joieria Peiró que estava instal·lada en l'espai de l'entrada de l'escala de l'edifici. Al costat d'aquest edifici i fent cantonada amb Carrer París hi va haver un sabater durant els anys 60 i 70. A propòsit d'aquesta casa, només afegir com aportació arquitectònica, que la balustrada original dels balcons de tipus Versalles, es va substituir per una barana metàl·lica en deteriorar-se l'original. Queden com a mostra, les balustrades del terrat que són les d'origen.

A l'edifici corresponent al número 75 va estar situada la Escola Pompeya (1925-1983), sorgida per iniciativa del professor Juan Calduch Muñoz i on van exercir també de professors els seus germans: Vicenç, Bautista i Emilio.

A propòsit de l'edifici que hi ha a Progrés cantonada amb París, comentar que va ser un edifici de planta baixa durant uns anys fins que es va construir un primer pis.

En la botiga que dona al carrer Progrés hi va haver un colmado, el de la "senyora Maria" que va estar obert durant molts anys fins que es va tancar per posar-hi la tenda de roba "TAU-LIB" que portaven les seves filles. Actualment hi ha la Papereria Castillo, que anys abans havia estat situada molt a prop de la Plaça Espanyola, coexistint amb dues papereries més.

En l'escala que hi dona al carrer París, havia estat l'habitatge i consulta del Dr. Boix, que també visitava a l'ambulatori de la Plaça Espanyola (ja desaparegut).

Xavier Sánchez Prades. 2021
Veí del carrer Progrés (1961-1981)