Molí de Tecla Sala
(L'Hospitalet de Llobregat | Sant Josep - Barcelonès)

L'Hospitalet de Llobregat - Molí de Tecla Sala (Foto: Albert Esteves, 2021)

TipusMolí
AutorJosep Oriol Bernadet
Situació Av. Josep Tarradellas / Rosalía de Castro
És l'edifici més antic del complex fabril Tecla Sala. Es tracta d'un molí paperer que aprofitava el salt d'aigua que feia el Canal de la Infanta en travessar el Torrent Gornal. Va ser fundat per Antoni Ferrer i Sagristà, propietari de la fàbrica Ferrer i Mora, de Molins de Rei, l'any 1854, després d'haver adquirit els terrenys, dos anys abans, a Joaquim Cebrià i Vilella. L'any 1875 va passar, per herència, a Leonor Ferrer i Estruch, casada amb el fabricant tèxtil, Andreu Basté i Bofarull. Va ser ell qui, l'any 1880, va instal·lar al seu costat una fàbrica de filats i teixits de cotó. L'edifici del molí es va respectar, però s'hi van adossar els habitatges dels obrers. Quan, anys després, es va construir la gran nau de maó vist (l'actual Tecla Sala) es van unir els dos edificis mitjançant un pont de ferro.

Actualment, hi té la seu el Centre d'Estudis de l'Hospitalet.