Plaça d'Europa
(L'Hospitalet de Llobregat | Gran Via Sud - Gornal - Pedrosa - Barcelonès)

L'Hospitalet de Llobregat - Plaça Europa (Foto: Albert Esteves, 2016)

L'Hospitalet de Llobregat - Plaça Europa (Foto: Albert Esteves, 2022)

AutorAlbert Viaplana / David Viaplana
Situació Plaça d'Europa
Iniciada l'any 2007, la plaça d'Europa va ser concebuda com un espai de nova centralitat i alhora com un encaix entre la trama urbana de l'Hospitalet i el sector situat al sud de la Gran Via, que té la Fira i el seu entorn terciari com a principal pol d'atracció. Situada al damunt de la Gran Via, la gran artèria de comunicació entre Barcelona i l'aeroport, que suposava una frontera gairebé infranquejable, resol de forma intel·ligent els enllaços viaris, a través de rotondes, amb grans espais enjardinats, molt transparents, que serveix de marc per emfasitzar els grans protagonistes d'aquest paisatge urbà que són els gratacels que l'envolten. Però, en paraules del seu dissenyador, Albert Viaplana, amb la voluntat que les edificacions estiguin al servei del lloc i no al revés. Proposem la singularitat que la personalitat de cada edifici no suposi una lesió pel lloc. Per aquesta raó és important respectar la línia i el tractament de les cornises de torres i blocs. Sobre el cel és on es dibuixa millor la voluntat dels edificis de tancar-se en el·lipses per formar espais subtilment encadenats.