Ermita de Togores i Can Pagès Vell
(Sabadell | Rodal - Vallès Occidental)

Masia de Togores, interior (Foto: Indaleci Llorens de Solà, 2010)

Masia de Togores

Masia de Togores (Foto: Manel Llera, c1983)

Situació Esplanada a la riba esquerra del Ripoll
L'ermita de la Mare de Déu de Togores (o, senzillament, de Togores) va ser bastida damunt les restes d'una vella construcció romana. Té l'absis vuitavat que dóna a llevant, pel cantó de migdia està unida a la masia per un arc. La masia, que ja existia al segle XIV, conserva el portal adovellat, de punt rodó. Modernament ha estat restaurada i ampliada.

La dada documental més antiga que fa referència al topònim Togores és de l'any 986, quan s'esmenta el lloc al Cartulari de Sant Cugat. Es creu que el nom de Togores prové del llatí “tuguri” en referència a les cabanes que servien per a aixoplugar-se. La capella en concret sabem que ja existia l'any 1323 i que, durant el segle XV, va ser residència de monges. En aquella època la quadra de Togores formava part del domini de Sant Llorenç del Munt. La Mare de Déu de Togores s'hi venera des del segle XVII.

Des de l'any 1922, cada any, en arribar la primavera, s'hi celebra un aplec tradicional.