Església de Santa Maria
(L'Albi - Les Garrigues)

L'Albi - Església de Santa Maria. Portalada (Foto: Albert Esteves, 2021)

L'Albi - Església de Santa Maria. Imatge moderna de la portada

L'Albi - Església de Santa Maria. Imatge moderna de la portada (Foto: Albert Esteves, 2021)

L'Albi - Església de Santa Maria. Restes de pintura a l'interior de la nau

L'Albi - Església de Santa Maria. Restes de pintura a l'interior de la nau (Foto: Albert Esteves, 2021)

L'Albi - Església de Santa Maria (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1916)

AutorAgustí Biscarri, Ramon Salat, m.o.
Situació Cavallers, 2
InterèsEspecial interès Interessant
La primera església parroquial de l'Albi no estava situada aquí sinó més a prop del castell, al carrer del Forn. El temple actual es va construir entre 1744 i 1751 per iniciativa dels barons d'Albi, enterrats a la seva cripta. Com a mestres d'obres estan documentats Agustí Biscarri, de Tàrrega, i Ramon Salat, de Santa Coloma de Queralt.

És un edifici de tres naus. La central, de sis trams, coberta amb volta de canó amb llunetes. Té capelles laterals a banda i banda, obertes amb arcs de mig punt. El presbiteri és poligonal, cobert amb volta de petxina. Al costat del presbiteri hi ha la capella neoclàssica del Santíssim.

La portada és rectangular, motllurada i flanquejada amb falses pilastres capçades amb capitells jònics, les quals fan de suport d'un entaulament decorat amb gerros i volutes centrat per una fornícula de mig punt. La imatge actual és una Verge moderna, obra de Cinto Casanovas.

A la banda dreta hi ha el campanar, coetani del temple. Té una base quadrada i dos cossos superiors vuitavats, oberts a cada cara amb sengles arcs de mig punt.

L'onada anticlerical de l'any 1936 va destruir valuoses obres que es trobaven a l'interior de l'església, com l'orgue o l'excel·lent retaule de l'escultor navarrès Feliu de Sayas.