Central de Bombeig d'Aigües de Barcelona
(Cornellà de Llobregat - Baix Llobregat)

Central Aigües Barcelona (Foto: Josep Maria Ardèvol, 1997)

TipusTorres i dipòsits d'aigua
AutorJosep Amargós Samaranch
Situació Crtra. de Sant Boi / Crtra. de Sant Joan Despí
Estació elevadora de la Societat General d'Aigües de Barcelona, obra de 1903 (edifici central) amb influències de l'arquitectura industrial belga, en especial en les torres dels pous. L'edifici es conserva enmig d'un parc enjardinat i es divideix en tres grans naus, dues de paral·leles i una de transversal, amb coberta de teula a dos vessants sobre encavallades metàl·liques. L'estructura de les naus, amb un cos central més alt que permet l'entrada de llum, recorda la planta basilical de moltes masies catalanes. Els materials constructius són el ferro, el vidre i el maó vist com a element dominant a les façanes i utilitzat també com a motiu ornamental. Destaquen les magnífiques torres dels pous, així com les construccions residencials aïllades destinades als directius de l'empresa i a les oficines. Es conserva la xemeneia circular, de 35 metres d'alçada. Actualment acull el Museu Agbar de les Aigües.