Casa Santana
(Barcelona | Via Laietana - Barcelonès)

Barcelona - Via Laietana, 17 (Foto: Albert Esteves, 2015)

Barcelona - Via Laietana, 17 (Foto: Albert Esteves, 2006)

AutorAlbert Juan Torner
Situació Via Laietana, 17
Promogut per Josep Santana Soler, va ser el primer edifici a Barcelona destinat específicament a oficines. Aquesta funció es fa palesa en la configuració dels espais interiors, pensada per facilitar l'eventual agrupació de locals i amb serveis sanitaris comuns. Es va alçar entre els anys 1918 i 1924 dins un estil clarament inspirat en l'arquitectura de l'escola de Chicago. La composició sòbria i racionalista de la façana contrasta amb el fris amb relleus florals que ornamenta el pis superior, sota la cornisa. La decoració de les portes i els balcons, més convencional, s'allunya de la modernitat estructural del conjunt de l'edifici.