Església de Santa Maria de l'Assumpció
(El Cogul - Les Garrigues)

El Cogul - Església de Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2021)

El Cogul - Església de Santa Maria. Portada

El Cogul - Església de Santa Maria. Portada (Foto: Albert Esteves, 2021)

El Cogul - Interior de l'església de Santa Maria (cartell in situ)

El Cogul - Església de Santa Maria (Foto: Lluís M. Vidal -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1908)

Situació Plaça de la Vila, 3
L'antiga església medieval del Cogul, documentada al segle XIII, no ha deixat cap vestigi. L'edifici actual va ser construït, al mateix indret, cap a la fi del segle XVIII. Les obres van restar interrompudes a causa de la guerra del Francès i no es va enllestir del tot fins a la segona meitat del segle XIX. És un edifici de tres naus, la central coberta amb volta de canó amb llunetes i les laterals amb volta d'aresta, separades per grans pilastres de planta rectangular, escalonada, amb capitells d'ordre compost. L'absis poligonal i els braços del transsepte formen una característica capçalera, coronada amb un cimbori octogonal i un cupulí. Tot l'interior es pot considerar neoclàssic.

La façana és d'estil barroc. Té una porta de mig punt flanquejada amb pilastres sobresortides i un fris amb tríglifs i mètopes que sustenten un entaulament on hi ha una gran fornícula -amb una imatge moderna de la Mare de Déu-, envoltada de garlandes.

El campanar, del segle XIX, té el cos superior octogonal i està coronat amb una cúpula, també octogonal, corbada.