Casa Teresa Vidal-Quadras (Direcció General de Policia)
(Barcelona | Via Laietana - Barcelonès)

Barcelona - Via Laietana. Direcció General de Policia (Foto: Albert Esteves, 2022)

Barcelona - Via Laietana. Direcció General de Policia (Foto: Albert Esteves, 2015)

AutorJeroni Granell Mundet, m.o.
Situació Via Laietana, 43
Construït l'any 1878, és un dels pocs edificis anteriors a l'obertura de la Via Laietana que van sobreviure, ajustats al seu traçat i amb les oportunes modificacions efectuades l'any 1929. Les seves tres façanes, simètriques i equilibrades, s'obren amb balcons individuals amb llosana de pedra, excepte a la planta principal, on el balcó és corregut i s'eixampla davant la porta central. Les llindes de les obertures es coronen amb decoració de repertori clàssic.

La promotora va ser Teresa Vidal-Quadras i Rabassa, que el 1878 va adquirir una parcel·la dels terrenys del desamortitzat convent de les Magdalenes a Lluís d'Alòs i de Martín, futur marquès de Dou. L'any 1929, Teresa Vidal-Quadras va vendre l'edifici a l'Estat, representat pel governador civil José de Azcárraga, que el va destinar a seu de la Prefectura Superior de Policia, depenent del Ministeri de la Governació. El 1941, el règim franquista hi va instal·lar la Brigada Político-Social, amb calabossos als soterranis, on van ser detinguts i sovint torturats nombrosos activistes antifranquistes.