Casa Seat
(Barcelona | Vila de Gràcia Sud - Barcelonès)

Barcelona - Casa Seat (Foto: Anna Corcoll, 2022)

Barcelona - Casa Seat (Foto: cartell in situ)

AutorSantiago Balcells / Reforma: OAB (Carles Ferrater Lambarri)
Situació Pg. de Gràcia, 109-111
Casa Seat, nascuda com a seu de la marca, i el gratacel al qual està connectada, són el resultat de la reforma a la qual Carles Ferrater va sotmetre les antigues oficines centrals del Deutsche Bank a Barcelona, que anteriorment havien estat el Banc Comercial Transatlàntic, dissenyat per Santiago Balcells Gorina i inaugurat el 1961. Aquest va conservar la volumetria de l'immoble baix preexistent, i va alçar la torre, un edifici singular.

El més característic del nou projecte és la creació d'un passatge entremig dels dos cossos -com es veu al cartell-, la substitució de la concavitat del xamfrà de l'antic edifici per l'arrodoniment de les formes en el nou, i, finalment, l'enfosquiment cromàtic d'allò que ara és Casa Seat. Aquest compta amb façanes de grans vidres plans i corbs serigrafiats en bronze, i un para-sol metàl·lic d'inspiració déco que separa la planta baixa -de doble alçària- dels quatre pisos superiors. En contrast amb la discreció de l'exterior, l'interior creat per Lázaro Rosa-Violán és ple de color, confort i dinamisme, gràcies a l'efectista il·luminació de les parets i les escales mecàniques del fons, al disseny de mobles i làmpades -Andreu Carulla, Jordi Canudas- i a la seva disposició, en un espai obert per estar i compartir activitats diverses.

La torre residencial de vint plantes, alhora de gran luxe i concepció sostenible, també destaca pels enormes finestrals i l'interiorisme de Muza Lab i GCA arquitectes.