Mausoleu Manuel Gorina
(Sabadell | Cementiri - Vallès Occidental)

Sabadell - Cementiri. Mausoleu Manuel Gorina

Sabadell - Cementiri. Mausoleu Manuel Gorina (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorSantiago Casulleras Forteza
Situació Carretera de Granollers, km 0,15
Temple d'ordre jònic que enclou dos sarcòfags aplacats i una creu sobre el pedestal de marbre. Obra de l'any 1952, és sens dubte la més plenament neoclàssica de tot el cementiri. S'inscriu en l'estètica monumentalista i grandiloqüent dels anys quaranta i cinquanta. Va ser projectat per Santiago Casulleras Forteza (Barcelona, 1901 - 1960), que va desenvolupar a Sabadell la major part de la seva obra, destinat a l'empresari tèxtil Manuel Gorina Ramírez. De gran luxe, hi treballen artesans de tota mena i suposa, envaint la calçada amb la seva grandària, un trencament de les normes urbanístiques del cementiri.