Nucli urbà de la Floresta
(La Floresta - Les Garrigues)

La Floresta - Nucli urbà

La Floresta - Nucli urbà (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Ctra. LV-2012, km 4,500
L'origen del poble de la Floresta és l'antic poblat dels Castellots, format no gaire lluny del nucli actual, en direcció a Arbeca. Es va formar poc després de la conquesta cristiana, al segle XII. Ja en decadència des de la guerra dels Segadors, al segle XVII, va ser arrasat pels exèrcits borbònics durant la guerra de Successió, l'any 1707. Les pedres de les cases enderrocades van servir per construir un nou nucli, l'actual poble de la Floresta, que es va situar en un indret lleugerament aturonat, al costat del castell medieval, fins llavors isolat enmig del bosc, i que havia estat transformat -entre els segles XV i XVI- en un palau d'esbarjo i de cacera.

El nucli urbà, de dimensions reduïdes, està format per tres illes de cases que formen tres carrers paral·lels: Major, Prat de la Riba i Sant Blai. La majoria de cases van ser construïdes entre els segles XVIII i XIX.