Església de Sant Jaume
(Arbeca - Les Garrigues)

Arbeca - Església de Sant Jaume (Foto: Jaume Boldú, 2018)

Arbeca - Església de Sant Jaume. Restes de l'altar del Sant Sepulcre

Arbeca - Església de Sant Jaume. Restes de l'altar del Sant Sepulcre (Foto: Ajuntament d'Arbeca)

Situació Carrer de l'Església, 24
L'actual església de Sant Jaume d'Arbeca va ser construïda l'any 1686 segons la data que podem veure inscrita a la llinda de la porta principal. Tanmateix, l'origen d'aquesta parròquia cal remuntar-lo a la fi del segle XI o primera meitat del XII. Cap a mitjans d’aquell segle es va integrar a l'arxidiòcesi de Tarragona. La primera església romànica va ser substituïda per una de gòtica, dedicada a Santa Llúcia, situada al mateix lloc que l'actual. Es va ensorrar l'any 1682 i molt poc després es van començar les obres de la nova església, aprofitant estructures de l'anterior.

És un edifici amb planta de creu llatina, d'una sola nau amb capelles laterals comunicades, que té més amplada (42 m) que llargada (40 m). Està coberta amb volta de mig punt amb llunetes. El portal és d'un barroc classicista, amb falses pilastres flanquejant la porta i un entaulament amb frontó curvilini truncat i una fornícula apetxinada que actualment conté una imatge moderna de la Mare de Déu. Tot l'aparell està constituït amb blocs de pedra de qualitat, ben escairats.

El campanar d'espadanya situat a l'esquerra de la façana es va construir l'any 1778 i l'actual campanar de torre no es va enllestir fins al 1888. Dissortadament, el seu valuós retaule i un magnífic orgue del segle XVIII van ser destruïts l'any 1936. El retaule actual és obra de l’escultor Jaume Perelló, igual que els frescos pintats a la cúpula del presbiteri.

En una capella lateral es conserven restes del que va ser el magnífic altar renaixentista del Sant Sepulcre, també destruït l'any 1936, obra atribuïda a l'escultor burgalès Francisco de Montermoso.