Mercat Municipal
(Tortosa | Eixample - Baix Ebre)

Tortosa - Mercat

TipusMercat
AutorJoan Abril Guanyabens / Joan Torras Guardiola
Situació Plaça de la Pau / Plaça Barcelona
Tot i que el projecte va ser iniciat el 1877 per l'arquitecte municipal Joan Hervás Arizmendi, i seguit per Jaume Ortega, Joan Abril se'n va fer càrrec l'any 1884. L'edifici es va acabar el 1886 després d'haver prescindit d'alguns elements previstos al projecte, com la claraboia central i un passatge interior elevat que hagués permès instal·lar més parades. L'estructura metàl·lica, formada per encavallades de ferro laminat, sense tirants, va ser encarregada finalment a Joan Torras Guardiola, en un plantejament de gran complexitat tècnica i ressò públic, que va aconseguir portar el projecte a bon terme després de successives dificultats, com els esfondraments parcials per ventades.

És una nau de planta rectangular, amb portes a les quatre façanes. Les dues frontals presenten una ornamentació a base d'arcs paral·lels amb falses dovelles que alternen els colors groc i vermell, damunt dels quals -formant una gran arcada- s'alineen les estretes obertures que permeten el pas de la llum. Al capdamunt hi podem veure l'escut de la ciutat i la data de finalització de les obres, 1886.