Casa Pallarès (Villa Alícia)
(Tortosa | Eixample - Baix Ebre)

Tortosa - Casa Pallarès (Villa Alícia)

Tortosa - Casa Pallarès (Villa Alícia) (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorPau Monguió Segura
Situació Av. de la Generalitat, 108
És un dels edificis modernistes més destacats de Tortosa. Va ser projectat l'any 1906 per Pau Monguió per a l'empresari oleícola Ferran Pallarès, com a segona residència. En aquella època, el solar estava situat als afores de la ciutat, enmig d'un extens jardí, posteriorment urbanitzat. Ara la casa queda embeguda dins d'un espai interior, accessible a través d'un estret passatge, la qual cosa dificulta la seva contemplació des del carrer. Acuradament rehabilitat l'any 2010, conserva plenament la seva magnificència original. L'únic element que s'ha perdut és la coberta original de la torre, de tipus piramidal.

Es tracta d'un edifici unifamiliar, de planta baixa, pis i golfes, que consta d'un bloc principal i una destacada torre, on hi ha la caixa de l'escala, la qual té un mirador amb terrassa als quatre vents al cos superior. La porta d'entrada està a un nivell més elevat que el terra exterior, de manera que per accedir-hi cal un escala, que aboca a un porxo, cobert amb el balcó del pis. Les baranes tenen gelosia modernista. Les façanes del cos principal són estucades, tret de les golfes, acabades amb ceràmica i rajola de València. A la torre, l'acabat és d'estuc imitant carreus.