Castell de Banyeres
(Banyeres del Penedès - Baix Penedès)

Banyeres del Penedès - Castell (Foto: Albert Esteves, 2018)

Banyeres del Penedès - Panoràmica del castell i de Cal Ventosa

Banyeres del Penedès - Panoràmica del castell i de Cal Ventosa (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Cim del Puig, al final del carrer Major
Aturonat, dominant el poble, hi ha les restes de l’antic castell de Banyeres: una torre de planta circular de la qual es conserva només una part, i escassos vestigis del cos del castell, posats al descobert en unes excavacions de l’any 1967.

La “Guàrdia de Banyeres” està documentada des de l’any 938 dins les propietats del monestir de Sant Cugat del Vallès. Com a castell és esmentat des de l’any 1032, quan el bisbat de Barcelona el cedeix a Mir Llop Sanç, iniciador d’una nissaga que va mantenir-ne la senyoria fins el segle XIII. Posteriorment va passar a ser domini reial.

La torre, de la qual en resta només una tercera part, està feta amb carreus poc treballats però ben arrenglerats. Té una alçada d'uns 12 m. Ha estat datada cap a la primera meitat del segle XI.