Santuari de la Mare de Déu dels Àngels de la Petja
(Tortosa | Perifèria - Baix Ebre)

Tortosa - Santuari de la Mare de Déu dels Àngels de la Petja

Tortosa - Santuari de la Mare de Déu dels Àngels de la Petja (Foto: Albert Esteves, 2021)

Tortosa - Santuari de la Mare de Déu dels Àngels de la Petja, Capitell amb l'escut dels Montbrú

Tortosa - Santuari de la Mare de Déu dels Àngels de la Petja, Capitell amb l'escut dels Montbrú (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Camí de la Petja
Té el seu origen en la disposició efectuada per l'ardiaca de Culla, Guerau de Montbrú, l'any 1378, per tal que es fundés un benifet dedicat a la Mare de Déu, no gaire lluny de la ciutat de Tortosa. La capella es va construir al costat d'una torre de la seva propietat coneguda com la Petja, d'on prové el nom de l'ermita.

L'edifici consta d'una petita nau rectangular, coberta amb volta de canó i reforçada amb contraforts. Malgrat les diverses reconstruccions posteriors, conserva d'època gòtica una finestra amb tres obertures lobulades i la porta ogival, feta amb pedra de Flix. Està decorada amb capitells de temàtica vegetal on podem veure l'escut de Montbrú, amb una flor de lis.

La capella ha sofert moltes penalitats al llarg dels segles. Després de la destrucció soferta entre 1642 i 1648 va ser restaurada, l'any 1789. Va tornar a patir amb la invasió napoleònica. Així i tot, l'any 1904 va ser l'església parroquial dels ravals de Sant Llàtzer i de la Llet, fins al 1922. Destruïda de nou el 1936, va tornar a ser restaurada i actualment es conserva en bon estat, adossada a la casa rectoral.