El carrer Montcada
(Barcelona | Carrer Montcada - Barcelonès)

Barcelona - Carrer Montcada (Foto: Albert Esteves, 2007)

Barcelona - Carrer Montcada (Foto: Paqui Sánchez, 2007)

Carrer de Montcada. Gent i carros. Dibuix Dionís Baixeras 1909 AHCB

Situació Carrer Montcada
El carrer Montcada constitueix un dels àmbits arquitectònics més interessants de Barcelona pel fet d'haver estat, a partir del segle XIII, el carrer senyorial de la ciutat. En molt pocs metres es concentren un bon nombre de palaus gòtics i renaixentistes, modernament rehabilitats i la major part d'ells habilitats com a museus.

Els palaus segueixen el típic model gòtic català, estructurats al voltant d'un pati des d'on s'accedeix a la planta noble per mitjà d'una escalinata, i separats entre ells només per murs mitgers.

La gran esplendor del carrer es produeix durant el segle XV, moment de màxima expansió del comerç marítim barceloní, iniciant-se la seva decadència a partir del segle següent i, definitivament, al segle XIX, quan van acabar convertits en cases de pisos i magatzems. La rehabilitació es realitza a partir dels anys trenta del segle XX i la major part de restauracions es produeixen als anys cinquanta sota la direcció de l'arquitecte Adolf Florensa.