Casa de la Carassa
(Barcelona | Santa Maria - Barcelonès)

Barcelona - Casa de la Carassa (Foto: Albert Esteves, 2010)

Barcelona - Casa de la Carassa (Foto: Albert Esteves, 2006)

Barcelona - Casa de la Carassa (Foto: Anna Corcoll, 2014)

Situació Mirallers, 1 - Vigatans, 10
De l'edifici medieval, dels segles XIV-XV, es conserva únicament la part baixa de l'antiga façana en cantonada, incorporada al modern edifici del 1985 (projectat per Lluís Domènech i Roser Amadó). A més del parament de carreus i els arcs adovellats, en destaca la cara esculpida a la cantonera, obra de la primera meitat del segle XV.

Segons la tradició, la presència d'aquestes carasses indicaven l'existència d'un bordell. En aquest cas, però, es tractaria d'un cap d'àngel inspirat en escultors de nomenada com Jordi Joan o Pere ça Anglada, utilitzat com a recurs ornamental en una casa important de la ciutat: "mentre que els caps ben cisellats guarnien la façana, els més bastos anunciaven un prostíbul"*.

*Permanyer, Lluís: Carasses artístiques i informatives. La Vanguardia, 7/1/2022