Església de Sant Esteve
(Granollers | Centre històric - Vallès Oriental)

Granollers - Església. Imatge de Sant Esteve (Foto: Albert Esteves, 2021)

Granollers - Església. Marededéu, de Salvador Badia

Granollers - Església. Marededéu, de Salvador Badia (Foto: Albert Esteves, 2021)

Granollers - Capitell de l'antiga església romànica. Museu de Granollers

Granollers - Capitell de l'antiga església romànica. Museu de Granollers (Foto: Albert Esteves, 2021)

Granollers - Mènsula de l'antiga església, segle XV. Museu de Granollers

Granollers - Mènsula de l'antiga església, segle XV. Museu de Granollers (Foto: Albert Esteves, 2021)

Granollers - Església gòtica de Sant Esteve. Postal

Granollers - Porta de l'església gòtica de Sant Esteve

Granollers - Porta de l'església gòtica de Sant Esteve (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1915)

Granollers - Porta de l'església romànica de Sant Esteve

Granollers - Porta de l'església romànica de Sant Esteve (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1915)

Granollers - Església de Sant Esteve. Trona destruïda l'any 1936

Granollers - Església de Sant Esteve. Trona destruïda l'any 1936 (Foto: Anònim -Fons fotogràfic C.E.C-, inicis segle XX)

AutorJoan Boada Barba
L'any 1936 l'església gòtica de Sant Esteve, que s'havia construït al segle XV sobre l'antiga capella romànica, va ser cremada i posteriorment enderrocada sense que en quedés pràcticament res, tret del campanar. A banda del temple, es van perdre tots els elements de l'interior: l'altar renaixentista del Roser, de 1635, els altars barrocs de Santa Llúcia i de Sant Josep, la creu processional de 1555, entre d'altres. També la porta romànica, que formava part del temple gòtic com a porta lateral, va ser destruïda i només es van poder salvar els capitells.

L'edifici actual es va construir un cop acabada la guerra, entre 1941 i 1946, al mateix lloc però orientada perpendicularment respecte a l'antiga. Va ser projectat per Joan Boada Barba, fill del també arquitecte Domènec Boada Piera. Es va concebre en un estil neogòtic adaptat al campanar que es mantenia dempeus. Consta d'una àmplia nau coberta a dues aigües sobre arcs ogivals de formigó, i capçada amb un absis poligonal cobert amb volta de creueria. La façana principal, de maçoneria vista, té una porta senzilla, d'arc ogival, i una rosassa plenament goticista. Els dos estrets cossos laterals tenen també sengles finestres neogòtiques. Al Museu de Granollers es conserven alguns elements de l'església antiga.