Casa Gomis (Museu Europeu d’Art Modern)
(Barcelona | Santa Maria - Barcelonès)

Barcelona - Casa Gomis. Barra de Ferro, 5 (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Casa Gomis. Barra de Ferro, 5 (Foto: Albert Esteves, 2016)

AutorJoan Garrido i Bertrán, m.o.
Situació Barra de Ferro, 5
InterèsEspecial interès Interessant
Antic palau construït pel mercader de teles Gomis l'any 1792. La façana antiga és la que pot contemplar-se des del carrer Barra de Ferro. Té un portal molt ample, d'arc pla, que dona accés a un pati interior considerat molt més antic, potser del segle XVII. Quan, anys més tard, es va obrir el carrer Princesa, l'edifici es va esqueixar en dues parts. La façana que dona a aquest carrer va ser projectada per Garriga i Roca el 1855 dins l'estil acadèmic propi de l'època. Es caracteritza per les seves pilastres ornamentals amb un cercle central i una tribuna lateral afegida a principis del segle XX. D'aquella mateixa reforma és el vestíbul, amb decoració modernista. De l'interior cal destacar la sala noble, decorada amb pintures de gran qualitat.

Després d'un llarg temps de decadència, Càritas va encarregar-ne la restauració a Mercè Zazurca i Josep Gorgues- valorada amb un premi FAD el 2002 -per establir-hi un centre de rehabilitació de toxicòmans. Desestimat aquest ús, l'any 2000, el palau passà a ser propietat de la pintora holandesa Gertrud D-Judy Derksen. El 2006 va ser adquirit per la “Fundació de les Arts i els Artistes”, dirigida per l'arquitecte José Manuel Infiesta, que el va adaptar, de la mà de l'arquitecte Jordi Garcés, per allotjar el MEAM (Museu Europeu d’Art Modern), inaugurat l'any 2011.