Fossar de les Moreres
(Barcelona | Santa Maria - Barcelonès)

Barcelona - La torxa encesa, al Fossar de les Moreres

Barcelona - La torxa encesa, al Fossar de les Moreres (Foto: Gabriel Cubero, 2008)

AutorCarme Fiol / Albert Viaplana
Situació Plaça Fossar de les Moreres
A tocar de l'església de Santa Maria del Mar hi hagué el fossar on van ser enterrats els caiguts de l'onze de setembre de 1714, quan Barcelona va ser presa per les tropes de Felip V. Tot i la desaparició del cementiri, el lloc va mantenir sempre el seu caràcter emblemàtic i el seu significat patriòtic. Carme Fiol va projectà la remodelació el 1989. Es van enderrocar les casetes que hi havia al damunt i es va pavimentar l'espai amb maó roig, símbol de la sang vessada. Posteriorment es van restaurar les façanes de les cases del segle XVIII que donen a la plaça. Al muret que fa de tanca pot llegir-se el vers de Pitarra dedicat a l'indret. El peveter és obra d'Albert Viaplana, del 2001.