Barcelonès Barcelona - El Born

Mercat del Born (Barcelona - El Born - Barcelonès)

Barcelona - Mercat del BornBarcelona - Mercat del Born (Foto: Albert Esteves, 2013)
TipusMercat
AutorAntoni Rovira i Trias
Situació Anar-hi mapa Plaça Comercial, 12
InterèsEspecial interès Interessant
Va ser projectat el 1873 per Antoni Rovira i Trias i construït entre els anys 1874-78 per la Maquinista Terrestre i Marítima, sota la direcció de Josep Fontseré i Mestres i l'enginyer Josep M. Cornet. Té planta rectangular i consta de dues grans naus amb un joc de cúpules a la seva intersecció i quatre naus més petites. L'estructura metàl·lica és sostinguda amb columnes de ferro fos i coberta amb teula plana vidriada. Aquest mercat i el de Sant Antoni són els dos exemples més reeixits de l'arquitectura del ferro a Catalunya. Va estar en funcionament durant un segle. Restaurat el 1977 per Pere Espinosa, ha servit per allotjar activitats de tipus cultural.

El 2002, en fer-se les obres per instal·lar-hi la Biblioteca Provincial de Barcelona, van aparèixer unes runes de la ciutat medieval i moderna, molt ben conservades, les quals han estat objecte d'un treball de restauració i adequació per tal de poder ser estudiades i exposades. Actualment acull el Born Centre Cultural, un espai històric que recrea la Barcelona de començament del segle XVIII.
Amb el suport del web de maquinària agrícola