Cases Marcel·lí Girona
(Barcelona | Via Laietana - Barcelonès)

Barcelona - Via Laietana, 38

Barcelona - Via Laietana, 38 (Foto: Albert Esteves, 2022)

AutorAntoni Rovira Rabassa
Situació Via Laietana, 38-42
Conjunt de tres edificis alçats l'any 1884 a l'antic carrer de la Riera de Sant Joan, desaparegut amb l'obertura de la Via Laietana. Ocupa el solar de l'antic convent de Sant Joan de Jerusalem. Aquesta comanda hospitalera estava instal·lada aquí des del començament del segle XIII. Al segle XVIII el convent va passar a mans de la comunitat femenina del mateix orde, qui hi va romandre fins a la desamortització. L'enderrocament del convent es va produir l'any 1882.

Els edificis que es van construir, alineats a la nov Via Laietana, tenen les característiques pròpies de l'eclecticisme , amb elements ornamentals de caràcter clàssic o neobarroc. Originalment, constaven de planta baixa, entresòl i quatre plantes pis, però els dos edificis dels extrems van ser remuntats amb posterioritat i, al central, se li va afegir una tribuna l'any 1921.