Casa Josefa Gil Llopart (I)
(Barcelona | La Concepció - Barcelonès)

Barcelona - València, 368

Barcelona - València, 368 (Foto: Albert Esteves, 2022)

Barcelona - València, 368 / Passeig de Sant Joan, 87. Plànol - Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona

AutorModest Fossas Pi
Situació València, 368 / Pg. de Sant Joan, 87
Casa de dimensions notables, ja que ocupa tot un xamfrà de la confluència del Passeig de Sant Joan amb València. Va ser promoguda per Josefa Gil Llopart, membre d'una important nissaga d'empresaris naviliers i financers i muller de Jesús Ramon de Bofarull i de la Barata, que també va fer construir la casa del costat, al carrer València. Ambdós edificis, eclèctics amb elements modernistes, van ser projectats per Modest Fossas Pi (Barcelona, 1834 - 1904) l'any 1901. Tanmateix, la fesomia de l'edifici no respon als plànols de Fossas (que adjuntem) i presenta una galeria correguda al pis superior i unes cúpules còniques de pissarra coronant els eixos de les tribunes de les cantonades. La decoració escultòrica de la planta baixa, amb profusió de fullatge i animals diversos, és plenament modernista.