Vallès Occidental Sabadell - Rodal

Cementiri de Sant Nicolau (Sabadell - Rodal - Vallès Occidental)

Església del cementiri de Sant NicolauEsglésia del cementiri de Sant Nicolau (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2006)
TipusArt funerari
AutorJosep Antoni Obradors
Situació Anar-hi mapa Carretera antiga de Caldes, 5
El cementiri de Sabadell s'emplaça en la seva ubicació actual des del 1864, a l'altra banda del Riu Ripoll i fora del nucli de la ciutat. Es va inaugurar el dia 26 de juny a les planes de Sant Nicolau, enllà l'aigua, com es deia per assenyalar a l'altra banda del riu. Les males condicions del fossar de Taulí, que fins llavors era el cementiri, van provocar-ne el trasllat.

L'església data del 1891 (1893?) i és obra de Miquel Pascual i Tintorer. Té planta de creu grega i és coberta amb una cúpula sobre la qual es troben escultures del judici final.

El cementiri de Sabadell és el que posseeix el contingut artístic més rellevant de tot el Vallès. Posseeix des del monument funerari més senzill fins al mausoleu més ric i fastuós. Gairebé totes les obres artísticament remarcables es troben a l'antic solar. S'hi troben obres d'arquitectes i escultors de vàlua reconeguda. Entre els arquitectes: Arís, Josep A. Obradors, Casulleras, Balcells, Bracons, Vila Juanico. A més dels escultors que hi treballaren els primers anys, hi ha obres de Sala Babot, Nebot, Viladomat Massanas, Enric Monjo, Vicens Moratonas, Jaume Mornís, Juventeny, Franz Metzer (de Bohèmia), Josep M. Brull, Camil Fàbregas, Adolf Salanguera, esgrafiats de Maurí Espadaler, decoracions abstractes Vila-Casas, el lapidari de Nicolau Molina i d'altres.
Amb el suport del web de maquinària agrícola